veranderrealiteit

1. heb een concrete visie

Samen veranderen begint bij samen een visie hebben. Waarom willen we veranderen, waarheen dan, hoezo is dat belangrijk? Het is je magneet aan de horizon. De droom van hoe het kan worden, en waarom dat belangrijk is.


Bij een ambitie hoort ook houvast: hoe ziet dat er op z'n best uit? Welke spannende, uitdagende doelen horen daarbij? En welke waarden of principes zijn dan belangrijk?

realiteit vs. plannen

De veranderrealiteit is hoe veranderen er werkelijk uitziet. En dat is meestal niet mooi geordend. Het is een warboel, een chaos van toeval en geluk, succes en tegenslag. Het lijkt bij vlagen ineens sprekend op de plannen, maar vaak ook helemaal niet.


Hoe zorg je dat je daarin niet verdwaalt of de moed verliest?

Drie tips om op de goede weg te blijven.

2. wees zelf de verandering

Bij een veranderplan hoort een initiator. Vaak directie of management, soms bijgestaan door anderen. De 'leidende coalitie'. Dat betekent niet (per se) dat je top-down wilt veranderen. Het betekent wel dat het veranderplan daar begint.


Het beste (en moeilijkste) wat de leidende coalitie heeft te doen, is leven volgens de ambitie. Door de verandering daadwerkelijk zelf te doen, of meer nog: te zijn. Gewoon, vanmiddag om kwart over drie. Wat vraagt dat? Van jou, van je samenwerking met anderen, van je leiderschap in de organisatie?


3. zie wat er is

Veranderingen verlopen niet keurig. De veranderrealiteit bestaat niet alleen uit successen, maar ook uit tegenslagen, toevalligheden, hardnekkigheden. En uit ongemak, vaak behoorlijk veel ongemak.


Want veranderen maakt ons onwennig, onhandig. We moeten er patronen voor doorbreken. Maar dat was juist hoe we het altijd zo graag deden.


Ik zou zeggen: zie het. En laat je er niet door uit het veld slaan. Kijk wat je ervan kunt opsteken. Je ambitie is belangrijk genoeg om het toch weer te proberen. En nog eens. En nog eens. Toch?