waarderend veranderen


waarderend veranderen als inspirerende bezigheid

Waarderend veranderen heeft alles te maken met verbinden, betekenis geven en accepteren wat je tegenkomt.


Je begint zelf: je verkent wat goed gaat, je verbeeldt hoe het kan zijn, en dan geef je vorm aan de verandering. En dan begin je weer van voren af aan. Maar dan anders, want met anderen.

1. verkennen wat goed gaat

Er gaan altijd dingen goed. En dat is goed nieuws. Eigenaardig eigenlijk, hoe weinig aandacht die meestal krijgen. We letten er echt te weinig op. Terwijl daar enorm veel energie en kracht in zit.


Waarderend veranderen begint met verkennen van successen uit het verleden.

Deel deze verhalen: wat was het succes? Hoe zag dat eruit? Waarom was dat zo geweldig? Denk niet te groot, het mag ook klein. Als je ogen er maar van gaan glimmen.

2. verlangen naar het best mogelijke

Gooi alle inspiratie uit je verkenning op een hoop. En begin met dromen: wat als je dit veel vaker zou doen? Waar zou je dan helemaal voor gaan? Keer op keer, elke dag weer? Hoe zou dat eruit zien? Waar zou dat toe leiden?


Vang je verlangen. Maak een plaatje. Schets je droom. Schrijf het op, roep het uit, maak er voor mijn part een liedje van.

3. vormgeven aan je droom

Wat heb je concreet te doen om je verlangen te realiseren? Wat ga je dan meer doen, anders of beter? En wat ga je niet meer doen? Hier geldt: hoe concreter, hoe beter.


Als je dit samen met anderen doet, in een team, is dit ook het moment om afspraken te maken. Wie doet wat, met welk doel en resultaat? Wat heeft prioriteit? Wanneer gaan jullie evalueren? Aan welke afspraken gaan jullie elkaar echt houden en op welke manier?

4. veranderen in de praktijk

Tijd voor het echte werk, in de praktijk. Je gaat doen wat je hebt bedacht. Met alle hobbels en het gesputter dat erbij hoort. En met niet alleen hard rennen, maar ook stilstaan en evalueren, reflecteren en opnieuw proberen.


En misschien is dit wel het moment om anderen bij de verandering te betrekken. Tijd voor nog een rondje waarderend veranderen!


En nog een rondje!

Nu komt het lastigste. Namelijk: je realiseren dat jouw rondje 'slechts' jouw rondje was. Niet dat van een ander. Dus jouw verlangen is niet het verlangen van de ander, jouw vorm is niet andermans vorm, jouw verandering in de praktijk is niet automatisch die van een ander.


Je kunt met jouw rondje wel een kader scheppen. Zeker als jij de verandering in een organisatie leidt. Wat je dan te doen hebt is anderen volop de ruimte geven om binnen dat kader zelf te verkennen, te verlangen en vorm te geven aan de verandering.


Laat je verrrassen, dat is echt veel leuker dan alles al weten.